Pemeriksaan Bahagian Sulit

Soalan: Adakah dibenarkan seorang doktor untuk melihat kawasan sulit pesakit ketika pemeriksaan kesihatan.

Dijawab oleh Sheikh Ahmad al-Qubaysî

Doktor dibolehkan melihat bahagian badan yang dia perlu lihat demi menjalankan pemeriksaan kesihatan. Dalam kes yang teruk dan ianya menjadi suatu keperluan, maka dibenarkan bagi doktor melihat bahagian sulit pesakit yang perlu untuk diperiksa.

Tempoh masa dan kawasan bahagian sulit yang diperlukan untuk terdedah adalah sama kadar dan caranya sepertimana seseorang itu menanggalkan pakaian di bilik air untuk keperluan peribadinya.

WaLLAHu A’lam, ALAH mengetahui yang terbaik.

Sumber: dialihbahasa dari http://islamtoday.com

3 Comments

  1. Apakah hukumnya pemeriksaan kesihatan rekrut tentera di mana para rekrut dipaksa bertelanjang bulat di hadapan jururawat-jururawat wanita?

  2. ..kalo doktor laki g tgk kemaluan pesakit perempuan..ha kalo darurat xpe la..nie sekarang ramai doktor sakit puan nie wanita dah…ha perempuan g doktor perempuan,laki g kat lelaki la…dan tdk boleh berdua2an(jike darurat ha dr laki g lihat tempat sulit 2 tidak boleh berdua2an dan mesti dgn pembantu iaitu nurse perempuan,) nanti lain jadinye..alim ke tdk alim ke..semue ade nafsu..salah diperbetulkan..

  3. ape hukum pemerisahan rekrut?.. skrg nurse laki ader..ha biar dgn nurse lelaki..nak bertelanjang?…2 maruah seseorg lelaki..kalo dah ditayang..ha abis la maruah seseorg 2…bukan darurat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *